Andemötet med Stallgårdsmästaren på Remonthagen i Östersund.

Ett minne! Jag mötte en hästälskande ande i Östersund.
 
Han kallade sig för Stallgårdsmästare. Han tog hand om stona när de skulle föla. Och det var den nordsvenska hästen han vurmade för och han sade att de födde upp dem. 
 
Det var lunch och solen sken och jag befann mig på Remonthagen i Östersund.
 
Efter lunchen gick jag in på ett rum och där fladdrade det plötsligt i ett tungt draperi, fast ingen dörr eller fönster var öppet. Och jag kände att jag hade en ande närvaro med mig i rummet.
 
En manlig ande, väldigt glad och entusiastisk över hästarna, började berätta om att de var hans livsuppgift och passion i livet.
 
 
 
Och jag kände verkligen att det var så, det var en mycket vänlig och klok själ som jag hade på besök.
 
Jag blev nyfiken och pratade med honom en stund. Han visade att han sov hos stona när de skulle föla, han låg i höet bredvid, han släppte dem inte ur blicken, de var lika viktiga för honom som om de var hans egna barn.
 
Jag vet väldigt lite om Östersunds historia, men ordet remont kopplar jag ihop med att sitta upp på en häst.
 
Någon sade till mig efteråt att -ja men du vet väl att här har det funnits ett gammalt regemente" eller liknande där hästar har funnits, de övade här på de stora fälten som förr var obebyggda.
 
Och jag kände att ja, det stämmer nog, fast säkert vet jag ju inte då jag inte kan mycket om historien i Östersund/Remonthagen.
Kanske vet du något?
 
ps bilden är lånad från Wikipedia! Tackar!